Uit: De Twentsche Courant Tubantia

Festivalorganisatie wil gouden formule uitbouwen


In toekomst deelname uit verschillende Europese landen.

ALMELO - De ambities zijn niet gering. Het Nederlands Festival voor Vocale Ensembles in Almelo moet zich binnen enkele jaren verzekeren van deelname uit verschillende Europese landen. Maar Leo Dubbers en Wim van der EIst, respectievelijk secretaris van het stichtingsbestuur en festivaldirecteur- zijn ervan overtuigd dat ze met het festival goud voor de toekomst in handen hebben.
"Nu al mogen we zeggen dat dit festival hét jaarlijkse festival voor kleine ensembles in Nederland is", zegt Leo Dubbers, die het evenement drie jaar geleden met zijn vocalgroep Come Closer vanuit 's Heerenberg naar Almelo haalde. Volgens hem en Van der EIst is er in Almelo, waar Come Closer nog altijd met de uitvoerende organisatie is belast, al flink voortgeborduurd op het oorspronkelijk eendaagse concept. Van der EIst: "Vorig jaar hebben we met de deelname van middelbare scholen al een dag extra aan het evenement vastgeknoopt; dit jaar gaan we met een speciaal door Almelose koren te verzorgen openingsconcert naar drie dagen." Vervolgens: "Via deelname van koren uit de Euregio (het Nederlands-Duitse grensgebied, red.) willen we ook koren uit andere Europese landen naar Almelo halen. Misschien kunnen we in de Almelose partnersteden beginnen."
Op dit moment zijn alle pijlen evenwel gericht op de 23e editie van het festival, ofwel de derde die plaats heeft onder de vleugels van de Almelose organisatie. Komende donderdag heeft de christelijke oratoriumvereniging Sursum Corda de primeur van het openingsconcert. Dat gebeurt vanaf 20.00 uur in de Grote Kerk. Op vrijdag is er het optreden van het Brugklas Mega Koor, bestaande uit 250 brugklasleerlingen van de vier scholen voor voortgezet onderwijs in Almelo. De brugklassers bereiden zich, mede onder de hoede van de Belgische closeharmonygroep D-Base, op het evenement voor. Op vrijdag 20 maart, vanaf 19.30 uur in de Grote Kerk, zullen D-Base en de brugklassers gezamenlijk en individueel nummers ten gehore brengen. Het koor put daarbij overigens uit het repertoire van Kinderen voor Kinderen.
Ook bij de 23e editie van het evenement vormen de optredens van vocale ensembles op zaterdag 21 maart de hoofdmoot. In totaal treden 36 groepen uit heel Nederland op op de podia in de Bleekkerk, de Doopsgezinde Kerk, De Schouw en de Grote Kerk. In drie categorieën vallen er prijzen te winnen: kleine ensembles met drie tot acht vocalisten, middelgrote ensembles met negen tot vijftien zangers en grote ensembles met zestien tot 25 leden. "Voorheen maakten we onderscheid tussen populair en licht klassiek, nu hanteren we de grootte van de groep als maatstaf: De achtergrond hiervan is dat de ensembles vandaag de dag een steeds breder repertoire brengen met zowel populaire als licht klassieke nummers", geeft Van der EIst aan. Een jury, bestaande uit hoogaangeschreven deskundigen beoordelen de verrichtingen van de ensembles. Ook buiten de genoemde categorieën zijn er evenwel prijzen te verdienen. Zo is er een collegialiteitsprijs, waarbij koorleden elkaars verrichtingen beoordelen. Verder is er een Herman Finkers Tributetrofee waarbij koren liedjes van de Almelose cabaretier vertolken. Uitsluitend de jury van deskundigen bepaalt uiteindelijk wie festivalwinnaar wordt en wie de speciaal door de Almelose kunstenares Marja van Elsberg vervaardigde award mee naar huis mag nemen: in een kleine versie die behouden mag worden en in een grote versie die als wisseltrofee geldt. Het programma van het festival beslaat een hele dag: het begint 's morgens om 10.45 uur met de officiële opening in De Schouw; het eindigt 's avonds om 22.10 uur met de prijsuitreiking.


Deelnemende ensembles

Aan het Nederlands Festival voor Vocale Ensembles nemen deel: aSounding, Wageningen; vocalgroup BASTA, Utrecht; Colore Vocale, Huizen; BV Dubbel 6, Den Bosch; Duzz..., Zutphen; Esbach Trio, Den Bosch; Fem@il, Almere; The Gentie Singers, Enschede; Dubbelkwartet GeweldiGeNoten, Amersfoort; The Groove Factory, Boxtel; Halfpastnine, Enschede; vocalgroup Hebbus!, Limburg; Kwasi, Den Haag; kamerkoor Mi Canto, Heeswijk-Dinther; vrouwenkoor Musica, Breedenbroek; Muzenco, Santpoort; vocalgroup Next; PITS, Laag Keppel; Quintessa, Utrecht; Rusalki, Oudorp; Schudden voor Gebruik, Arnhem; kleinkoor Second Edition, Aalten; De Troubadours, Enschede; Vocality, Leiden; Vocal Vision, Lexmond; vocalgroup Voices, Nijverdal; Voormalig Klein Koortje, Groningen; Wishful Singing, Den Haag.
De jury van deskundigen bestaat uit Maria van Nieukerken, dirigent van onder meer het philharmonische koor Toonkunst Rotterdam; Tom Grondman, zangdocent, dirigent en tenorsolist; Margriet Hoek, zangdocent; Marja Reinders, zangpedagoog; Hans Cassa, uitvoerend en docerend musicus. Voorzitter Ruud van der Meer moet wegens omstandigheden verstek laten gaan. Voor hem wordt een vervanger gezocht.




Sursum Corda vereerd met Miranda van Kralingen


'Toen we het aan onze leden bekendmaakten bij de repetitie werd het muisstil'

ALMELO - Niemand minder dan Miranda van Kralingen is donderdag in de Grote Kerk de belangrijkste solist bij het klassieke concert dat Sursum Corda verzorgt bij gelegenheid van de opening van het 23e Nederlandse Festival voor Vocale Ensembles.
Tjabering Stek, voorzitter van de christelijke oratoriumvereniging uit Almelo, vertelt dat zijn achterban zeer in de nopjes is met de medewerking van de sopraan die brede bekendheid kreeg met haar optreden bij de huwelijksviering van prins Willem Alexander en prinses Maxima. "Toen we het aan onze leden bekend maakten bij de repetitie werd het muisstil."
Sursum Corda vertolkt donderdagavond in de Grote Kerk de Petite Messe Solennelle van de Italiaanse componist Gioachino Rossini. Op voordracht van Miranda van Kralingen zijn de overige solisten –de alt Helen Lepalaan, de tenor Livio Gabrielli en de bas Henk van Heijsbergen -aangezocht. De Almelose broers Stefan en Martijn Blaak bespelen de vleugels.
Hoewel het woord 'blij' volgens Stek niet eens passend is om uit te drukken hoe verguld Sursum Corda is met de medewerking van Van Kralingen cum suis, voelen de koorleden ook de verantwoordelijkheid.
"Dit moet goed komen", zegt Stek. "Nee, je hoort me niet zeggen dat het goed komt. Maar wel dat het zál en dat het moet!"

Voor foto's ga naar www.geleraaf.nl